Nordicwalkingforum.nl Forum Index
Nordicwalkingforum.nl
Het forum voor en door Nordic Walkers (i.s.m. nordicwalking.startpagina.nl)
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistreerRegistreer 
 ProfielProfiel   Log in om je privé berichten te bekijkenLog in om je privé berichten te bekijken   InloggenInloggen 
 Naar de fotoalbumsNaar de fotoalbums   KalenderKalender Voeg deze site toe aan favorietenVoeg deze site toe aan favorieten

Nordic Walking in de praktijk, Marco Maas (INWA)

 
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Nordicwalkingforum.nl Forum Index -> Nordic Walking boeken en DVD's

Handige links:

Markeer 'alles gelezen'
Uitleg 'rankings'
Boeken en DVD's
NWforum.nl T-shirts
Nordic Walking Foto's
Nordic Walking Kalender
NW.startpagina.nl
NW-int.startpagina.nl
rss (forum)


Komende events in de kalender:

Laatste toegevoegde foto's aan de foto-albums:
IJSSELBRUG ZWOLLE, ...
IJSSELBRUG ZWOLLE, ...
Geplaatst door: Ronald Hekkert
12-05-2018
Oudemolen  10 km ...
Oudemolen 10 km ...
Geplaatst door: quib
03-10-2016
Nordic Walking ...
Nordic Walking ...
Geplaatst door: Ronald Hekkert
05-06-2016
Auteur Bericht
Robertjan
Nordic Walking Instructeur
Nordic Walking Instructeur


Geregistreerd op: 14-4-2006
Berichten: 88
Woonplaats: Bergen op Zoom

BerichtGeplaatst: Di Mei 16, 2006 21:12    Onderwerp: Nordic Walking in de praktijk, Marco Maas (INWA) Reageer met quote

Nordic Walking in de Praktijk

Voorwoord

Het boek begint met een voorwoord om de auteur te introduceren en bedankjes uit te delen. Zoals in ieder boek dus.

Waarom zou ik gaan bewegen?

Het volgende gedeelte betreft een heldere uiteenzetting van de redenen waarom Nederland zou moeten gaan bewegen, en waarom Nordic Walking wél Nederland in beweging zal gaan krijgen.

Wat is Nordic Walking?

De subhoofdstukjes over niveaus, ontstaanswijze, voordelen en lichamelijke effecten zijn goed beargumenteerd en omschreven. Een oog voor sociale aspecten heeft de auteur goed.

De subhoofdstukjes over de "internationale ontwikkelingen in Nordic Walking", het "Nordic Walking in Nederland" en "Nordic Walking in de praktijk" is een schot mijlenver naast het verwachte doel. Met name het gedeelte over Nederland: er wordt gewoon compleet voorbij gegaan aan het feit dat er in Nederland al zoveel officiëel gediplomeerde sporttrainers (opgeleid aan CIOS en/of ALO) zijn. Een misser dus dat de auteur alleen zijn eigen organisatie (en dus z'n eigen brood) vermeldt. Er wordt geďmpliceerd dat alleen de instructeurs die door hemzelf opgeleid zijn bekwaam zouden zijn. Niet netjes dus naar de professionele sporttrainers in Nederland.

Wat moet ik nu aanschaffen?

In het hoodstuk over de stokken wordt de sponsor cq. het gevoerde merk door de distributieorganisatie van de auteur erg bevoordeeld door als enige kandidaat bij naam te noemen. De andere 4 topmerken en zovele niet-topmerken worden niet eens genoemd.

Dat merken niet genoemd worden is niet erg, maar wel als er slechts 1 topmerk genoemd wordt.

Tevens staan er suggesties van persoonlijk gedrag in dit hoofdstuk die ik niet deel. In werkelijkheid zal iemand die de helft van de activiteit in rul zand loopt en de andere helft op hardere ondergrond, wél de lengte van de stok willen verstellen (i.t.t. wat de auteur suggereert).

Verder gaat de reclame door in het hoofdstuk over kleding, d.m.v. reclame voor het kledingmerk dat binnen de organisatie van de auteur gevoerd wordt. Wéér geen algemeen opbouwende benadering.

Bij de hoofdstuk over schoeisel mis ik wezenlijke voorbeelden van categorieën schoeisel die geschikt kunnen zijn. Een tennisschoen is immers ook stevig en goed af te wikkelen... Hier overigens geen reclame, wat toch een bladzijde lang een verademing is.

Verantwoord aan de slag

In dit hoofdstuk allereerst weer reclame voor de organisatie van de auteur. Na deze reclame begint eigenlijk het echte hoofdstuk.

Het begint goed met een soort van medische controle voor geďnteresseerden, om te voorkómen dat evt. risicogroepen zomaar aan het sporten gaan. Erg netjes dus om dit te uitgebreid vermelden.

Hierna gaat het over het testen van de belastingsgraad, waarbij een aantal missers wordt gemaakt. Zo is "conditie" een algemene benaming voor het geheel van uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie. En dus niet voor alleen het uithoudingsvermogen. Hiermee werkt de auteur fouten in de "straattaal" in de hand, wat niet echt professioneel overkomt voor een sportleraar.

Verder is de maximale zuurtstofopname niet een graadmeter voor het uithoudingsvermogen, maar voor de snelheid.

De volgende misser is het tegenspreken van de auteur door zichzelf. Eerst beweert hij dat de maximale hartslag en de maximale zuurstofopname het nauwkeurigst kunnen worden bepaald in een laboratorium tijdens een zogeheten maximaaltest, maar even verderop beweert hij dat de maximale hartslag de hoogst haalbare hartslag is die bij een persoon gemeten kan worden. Erg tegenstrijdig dus.

Verder klopt er niet veel van de gehanteerde formule voor het schatten van de maximale hartslag. De uitkomst ervan scheelt soms 25 slagen voor alleen al de maximale hartslag vergeleken bij de normaal gehanteerde formules. Laat staan wat het verschil zal zijn voor de te bepalen hartslag tijdens de activiteit.

En als laatste binnen dit hoofdstuk wordt volledig voorbij gegaan aan de verschillen in hartslagen bij verschillende activiteiten. Zo kan de hartsag bij hardlopen/rennen beduidend hoger uitkomen dan bij hardfietsen/wielrennen, en deze weer hoger dan bij Nordic Walking.

Het geheel van missers in dit hoofdstuk resulteert dus in een suggestie dat met de aanwijzingen die in de laatste subhoofdstukken gegeven worden, de intensiteit van de activiteit kan worden bepaald. Dankzij deze missers is dit uiteraard helemaal niet zo betrouwbaar als dat het met de juiste uitleg had kunnen zijn.

Starten met Nordic Walking

Hierbij wordt ingegaan op Warming-Up en Cooling-Down.

In de inleiding van dit hoofdstuk wordt weer een misser begaan. Er wordt gesproken over het vergroten van de lenigheid tijdens de warming-up. Iets wat door inspanningsexperts na onderzoeken toch echt zeer sterk wordt afgeraden vanwege gezondheidsrisico's. Erg gevaarlijk dus van de auteur om hier tegenin te gaan. De rest van de inleiding is evenwel sterk onderbouwd.

Dan worden er Warming-Up oefeningen vermeld die na een aantal minuten licht Nordic Walken uitgevoerd kunnen worden. Ook weer erg goed onderbouwd.

De Nordic Walking-technieken zijn evenwel zeer beperkt. Er wordt slechts alleen gesproken over de basis-, de uphill-, en de downhilltechniek. Andere technieken worden niet besproken, wat zonde is voor dit geld.

Hierna een subhoofdstuk over trainingsprogramma's. Ook hier weer een misser door te suggereren dat de maximale hartslag de meest nauwkeurige hartslag is om trainingshartslagen te bepalen. Als dit zo is, zouden topsporters hiervan gebruik maken. Dit gebeurt echter niet. Bij geen enkele topsporter. Het klopt gewoon niet.

De uitwerking van het trainingsprogramma is verder erg goed. Mits je in het achterhoofd houdt dat de percentages van de maximale hartslag die aangegeven worden dus slechts ruwe indicaties opleveren van de trainingshartslagen die eenvoudig nauwkeurig bepaald kunnen worden. Verder worden ook weer nogal hoog uitgevallen hartslagen vermeld (voor beginnende Nordic Walkers dan, voor getrainde atleten kan het uiteraard wél kloppen).

Het volgende subhoofdstuk over de Cooling-Down is weer wel goed uitgewerkt. Goed werk geleverd hier.

Het subhoofdstuk over training op sportniveau bevat weer reclame voor de organisatie van de auteur. Zonde van het papier.

Het hoofdstuk over het Nordic Walken na een techniekcursus gevolgd te hebben, bevat weer veel reclame. Er worden routes van een website verlemd, die weer gesponsord wordt door slechts de eigen organisatie en dus ook weer niet onafhankelijk is.

Het laatste hoofdstuk beschrijft op een heldere manier het Nordic Walken op vakantie. Wel jammer dat ook hierin weer reclame wordt gemaakt voor de eigen belangen.

Samenvatting over het boek

Het boek bevat wat nuttige informatie. Met name de ontstaansgeschiedenis, de Warming-Up en de Cooling-Down. Tevens is de beschrijving van de basisbeweging duidelijk.

Erg jammer is toch de overal opduikende reclame voor de organisatie(s) die de auteur beheert/in deelneemt.

Erg slordig is ook dat er een gevaarlijk, met gezondheidsrisico's omvat, advies wordt gegeven omtrent de voorbereiding voor de activiteit.

Even zo slordig is ook dat er trainingsadviezen worden gegeven, zonder dat de auteur zich er kennelijk voldoende in heeft verdiept.

Al met al is het duidelijk dat er een commerciëel boek voor me ligt, waarbij er zoveel mogelijk waarheidsgetrouw-ogende informatie in is gezet om het commerciële doel te verstoppen.


NORDIC WALKING in de praktijk (INWA)

Marco Maas

2e druk

Verba b.v., Hoevelaken, 2005

Distributie: RuitenBergboek, Soest

NUR 485

ISBN-13: 978-90-5513-666-7

ISBN-10: 90-5513-666-2
_________________
mvg,
Robertjan
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage AIM Naam MSN Messenger
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk    Nordicwalkingforum.nl Forum Index -> Nordic Walking boeken en DVD's Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 


Weer voor Nordic Walking?

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Beheer en hosting: Koome webservices