Ga naar de inhoud
Home » Blog » Nordic Walking techniek: complete gids met stappenplan

Nordic Walking techniek: complete gids met stappenplan

  • door
nordic walking techniek

Nordic Walking is niet zomaar wandelen; het is een doordachte en energieke activiteit die het hele lichaam aanspreekt. Als Nordic Walking trainer begrijp ik het belang van een correcte techniek om het maximale uit deze vorm van lichaamsbeweging te halen. In dit artikel op het Nordic Walking Forum zullen we dieper ingaan op de techniek van Nordic Walking, hoe je de juiste techniek aanleert en waar je op moet letten.

Samenvatting: techniek uitleg stappenplan

  1. Startpositie: Begin met de stokken naast je, parallel aan je lichaam, met je ellebogen licht gebogen.
  2. Neerwaartse Zwaai: Zet de stokken naar achteren op het moment dat je been naar voren beweegt. Dit zorgt voor extra ondersteuning en stabiliteit.
  3. Diagonale Plaatsing: Plaats de stokken diagonaal op de grond, iets naar buiten gericht. De stokken moeten een hoek van ongeveer 45 graden vormen.
  4. Afzetten: Druk af op de stokken terwijl je je been naar achteren beweegt. Dit geeft je extra kracht en versnelt je beweging.
  5. Herhaal: Herhaal deze bewegingen in een vloeiende en constante stroom. Laat je armen en benen samenwerken in een harmonieuze beweging.

Waarom Nordic Walking?

Voordat we ons verder verdiepen in de Nordic Walking techniek, is het belangrijk om te begrijpen waarom Nordic Walking zo populair is geworden. Het gaat niet alleen om het gebruik van poles (stokken), maar ook om de actieve betrokkenheid van het bovenlichaam. Door de stokken op de juiste manier te gebruiken, worden niet alleen de beenspieren versterkt, maar ook de spieren in de rug, armen en schouders. Het resultaat is een complete lichaamstraining met een lager impact op gewrichten in vergelijking met andere vormen van intensievere oefeningen.

nordic walking techniek

Juiste Nordic Walking techniek leren

Kies de juiste uitrusting: Voordat je begint, is het essentieel om de juiste uitrusting te hebben. Investeer in speciale Nordic Walking poles die verstelbaar zijn op jouw lengte. Draag comfortabele kleding en stevige wandelschoenen.

Begin met wandelen: Start met een normaal wandeltempo zonder gebruik te maken van de stokken. Zorg ervoor dat je armen ontspannen naast je lichaam hangen.

Pak de stokken vast: Houd de stokken stevig vast met je handen, vergelijkbaar met de manier waarop je een skistok vasthoudt. Plaats de polsbanden correct om je polsen om een goede grip te behouden.

Plaatsing van de stokken: Wanneer je begint met het plaatsen van de stokken, zorg dan dat deze diagonaal naar achteren worden gezwaaid. De stok in je rechterhand moet naar achteren gaan wanneer je linkerbeen naar voren beweegt, en vice versa.

Gebruik van de polsen: Maak gebruik van de polsbanden om een effectieve zwaaibeweging te creëren. Buig je ellebogen lichtjes en laat de stokken achter je zwiepen met behulp van je pols.

Stabiliteit behouden: Behoud een rechte houding en buig lichtjes voorover vanuit de heupen. Zorg ervoor dat je je buik- en rugspieren aanspant om stabiliteit te behouden.

Stapritme behouden: Houd een constant en natuurlijk stapritme aan. Nordic Walking zou een vloeiende beweging moeten zijn, waarbij de stokken en je benen in harmonie bewegen.

Ademhaling: Adem in door je neus en uit door je mond. Probeer je ademhaling te synchroniseren met je wandelritme.

Waar moet je op letten bij Nordic Walken?

Kracht van de polsbanden: Zorg ervoor dat de polsbanden stevig om je polsen zitten, maar niet te strak. Ze moeten je hand ondersteunen en helpen bij de zwaaiende beweging.

Stoklengte: Controleer regelmatig of de lengte van je stokken nog steeds geschikt is voor jouw lengte. Aanpassingen kunnen nodig zijn naarmate je techniek verbetert.

Bewustzijn van de omgeving: Wees bewust van het terrein waarop je loopt. Nordic Walking kan op verschillende ondergronden worden beoefend, maar let op bij oneffenheden om blessures te voorkomen.

Ontspanning van de schouders: Laat je schouders niet omhoog komen. Houd ze ontspannen en laat de stokken het werk doen.

Nordic Walking video uitleg

Nordic Walking is niet alleen een geweldige manier om fysiek actief te zijn, maar ook om te genieten van de natuur en frisse lucht. Door de juiste techniek te begrijpen en toe te passen, kun je optimaal profiteren van deze effectieve en plezierige vorm van lichaamsbeweging. Neem de tijd om de techniek te oefenen en voel hoe je lichaam sterker en energieker wordt met elke stap.